Guide til forbrukslån: Slik låner du uten å bli lurt

Trodde du at det var vanskelig å søke forbrukslån? Da må du tro om igjen. Det er faktisk såpass enkelt at en tiåring fint kunne ha klart det på noen få minutter. Riktignok så er det 18-års aldersgrense på slike lån, så det ville ikke ha vært aktuelt, men allikevel. Vi tar uansett her en enkel gjennomgang som forklarer deg de tre viktigste stegene når du skal søke om et forbrukslån i en av de mange bankene som tilbyr dette i Norge.

1. Sammenligne priser og sette opp en plan

Mange som ikke leser denne guiden til forbrukslån vil automatisk hoppe over dette steget og gå rett til steg to, der man søker om lån. Dette er sjeldent en god idé, ettersom det potensielt kan koste deg mye ekstra. Det er nemlig såpass store forskjeller i lånemarkedet at der du får et billig lån i den ene banken, så kan det koste tilnærmet dobbelt så mye i en annen bank. Hvis du valgte den «andre banken» uten å sammenligne priser først, så sier det seg selv at lånet ble dyrere enn nødvendig.

Derfor er det viktig å sjekke hvilke muligheter som finnes før man søker. Dette kan man gjøre ved å sammenligne prisene som oppgis på nettsidene til bankene. Da vil man fort se om man får en rente nærmere 10-tallet enn 20-tallet. Allikevel så vil man ikke vite eksakt hvilken rente man får før man faktisk har søkt, så det kan uansett lønne seg å legge inn en søknad hos flere banker.

Deretter gjelder det å sette opp en fornuftig nedbetalingsplan. Som du sikkert er klar over, så er du nødt til å betale både avdrag, renter og gebyrer på lånet. Dette hver eneste måned. Derfor er det viktig at du setter opp et edruelig budsjett som passer med økonomien din. Ser du at du vil slite med råd til å betale ned på lånet, så vet du allerede i denne fasen at det er en dårlig idé å søke om dette lånet.

2. Søke om lånet

Når du har sammenlignet priser i flere ulike banker, og satt opp en nedbetalingsplan, så kan du legge inn en søknad om forbrukslån. VI anbefaler at man søker hos flere banker samtidig. Dette for å være sikker på at man får et godt tilbud, og kanskje også for å øke sjansene for innvilgelse hvis man er i tvil om at det skal gå.

Ønsker man å spare mest mulig tid på søkeprosessen (selv om det tar kort tid å legge inn en søknad), så kan man benytte seg av en låneformidler. Da legger man inn søknaden én gang, også vil den sendes til flere banker. På https://www.billigeforbrukslån.no står det mye informasjon om lånemeglere og hvilken behandlingstid de benytter. Dette er muligens den mest effektive metoden å søke lån på, som samtidig også er med på å sikre deg et rimelig lån. Det koster ikke noe ekstra å benytte seg av en slik tjeneste.

Hvis du opplever at søknaden innvilges, så vil du i de fleste banker få svar på dette umiddelbart. Selv om du har fått innvilget en søknad, så har du fortsatt ikke bundet deg til noe. Du står helt fritt til å avslå lånet, kanskje fordi du har fått flere søknader innvilget og kun vil takke ja til det beste lånet. Ingen av bankene vet at du har søkt om lån i en annen bank på det samme tidspunktet, så dette er heller ikke noe du behøver å bekymre deg for.

3. Fullføre søknaden og begynne nedbetalingen

Har du fått et lånetilbud som du er fornøyd med, så er det ingenting å vente på. De fleste banker lar deg signere på søknaden gjennom å bruke BankID – som de aller fleste har. Dette er definitivt den mest effektive metoden, ettersom du slipper ventetid. Da vil søknaden være ferdigbehandlet på sekundet, og du slipper å vente ekstra lenge på at utbetalingen kan skje. I mange tilfeller vil pengene være inne på konto allerede samme dag eller dagen derpå.

Nå som du har fått utbetalt pengene kan du også begynne å tenke på nedbetalingen. Allerede etter én måned vil det første kravet om avdrag, renter og gebyrer tikke inn. Hvis du fulgte stegene i denne guiden, så har du naturligvis tatt hensyn til dette når du satte opp en nedbetalingsplan i første steg. Har du søkt lån sammen med noen, så er det viktig at dere har en klar ordning mellom dere på hvem som tar seg av innbetalingene.

Utover dette er det ikke mer man behøver å tenke på. Forbrukslån er ikke mer komplisert enn som så, og i stedet for å fortsette å lese om nedbetaling vil nok de fleste komme seg ut og bruke pengene de har lånt. Husk for øvrig at du kan betale tilbake så store summer/avdrag som du selv måtte ønske – og du kan innfri lånet akkurat når du vil.